VERHALEN

Verhaal van de Sjaerzen

Beste VAPper,

Je bent aan het rondneuzen op de website van machra, een verstandige keuze. Misschien ben je geïnteresseerd in de aankomende VAPs of check wat voor bijzondere hobby’s de leeden hebben. Hoe dan ook, je hebt interesse in Machra. Dat betekent dat Machra ook interesse heeft in jou. Ik zal je dan ook eens vertellen over mijn eerste jaar hier, in het mooiste dispuut der A.L.S.V. Quintus. Als het goed is ken je mij al, zo niet dan heb je waarschijnlijk zeer recent een minder leuke avond gehad. Ik ben Julian en stond precies op jouw plek een jaar geleden. Zoveel disputen, maar welke is de juiste?

Toen ik de NKT liep had ik voor de flits niet goed ontbeten en voor ik het wist werd er door scherp geklede mannen een hemelse euroknaller in mijn schoot geworpen. Niet alleen werd mijn interesse gewekt en mijn honger gestild, de persoon naast mij kreeg een burger in z’n gezicht dus ik heb ook nog gelachen.
Tijdens de burchtavond stapte ik op ze af en kwam er snel achter dat deze gasten niet alleen veel humor hebben, maar vooral zichzelf zijn. Een hechte vriendengroep waar iedereen op zijn eigen manier bijdraagt aan een ongedwongen sfeer.
Na een aantal VAPs wist ik het zeker, ik wilde een Machraan worden. Een KMT later en ik hoorde erbij. Dit was nu mijn vriendengroep en het avontuur was pas net begonnen. De eerste paar borrels zijn altijd even wennen, maar het duurt niet lang of je zet al zelf met je jaar de ‘bedevaart’ in zoals wij Machranen dat altijd doen. Fun fact: afgelopen jaar heeft Machra de meeste bakken gevouwen van heel Quintus tijdens de maandag vs donderdag borrels. Niet voor niets is ‘Nunc est bibendum’ onze kreet.

Daarnaast spreken we ook veel buiten de borrels af. Chill-, gym- en UB-sessies, maar ook feesten, jaarweekenden, dispuutsweekenden, festivals, etc.
Bovendien hebben we aankomend jaar een jubeljaar, wat simpelweg betekent dat we weer een excuus hebben om in de zomer met het hele dispuut op een grote reis te gaan naar het buitenland. Je begrijpt het denk ik wel, je hebt aankomend jaar veel om naar uit te kijken bij Machra.

Als ook maar iets van hierboven je leuk lijkt, kom langs! Spreek ons aan en loop mee met onze VAPs. Ik hoop je snel te spreken.

Met vriendelijke, doch zéér Machraanse groet,

Julian Kroes (jaar ‘18)

Verhaal van de Praeses

Waarde bezoeker, waarde eerstejaars,

Met veel plezier is de eer aan mij om u te mogen verwelkomen op de site van het mooiste dispuut in Leiden: Het L.H.D. Lug-dunum Machra.
Sinds 2019 ben ik lid van het bestuur van ons mooie dispuut en sinds 2020 ben ik Praeses van het dispuut.
Voor de Quarantaine dronken wij iedere donderdag een biertje aan onze wandtap. Hier kwamen wij Machranen bijeen om onder het genot van een goudgele ons te vermaken met elkaars avonturen van de afgelopen week.
De meeste Quinten weten over ons dat we bekend staan om een goede barbecue. Dit hebben jullie in de Quintus KMT ook al kunnen zien in het filmpje, hier hadden we namelijk het jaarlijkse varken aan het spit. Dit past perfect bij onze keltische dispuutsachtergrond en we sluiten dan ook graag af met een goede whisky!

Onze naam betekent “Leidsche zonen van voorspoed” in het keltisch en dat komt niet uit het niets!
Wij organiseren vaak barbecues met elkaar. Dit doen we het hele jaar door, zo hebben we een barbecue die wordt georganiseerd bij de eerste sneeuwval. Echter kan je bijna ieder seizoen genieten van Machranen die in parkjes barbecueën en pilsjes drinken.
We organiseren ieder jaar op Quintus het top 250-cafe als afwisseling op de Quintus-dixo-hitjes met vermaak, goedkope snacks, speciaalbieren en whisky.
Niet alles wat machranen doen is met het hele dispuut. Wij moedigen het ontdekken van hobbies heel erg toe. Hierom zijn er veel subjes in het dispuut die samen dingen ondernemen. Zo zijn er sportsubjes voor o.a. voetbal, tennis, en fitness. Zijn er subjes voor games, subjes voor eten, subjes voor muziek en natuurlijk niet te vergeten de samen studeer sub. Verder participeren veel van onze leden in Quintus commisssies, zodat wij in alle lopende commissies te vinden zijn. Dit heeft als resultaat dat de afgelopen jaren vaak Machranen in het Quintus bestuur hebben gezeten.

Het begin van je studententijd is een spannende fase. Je bevindt je in een nieuwe stad, omringt met nieuwe mensen en leert over een onderwerp naar jou keuze. Veel van jullie zullen ook op kamers gaan waardoor je onafhankelijk wordt. Hierdoor onderga je natuurlijk allemaal persoonlijke ontwikkelingen en wordt je sterker en anders als mens. Wij als Machranen hebben dit zelf ook allemaal meegemaakt, en ook hier is een dispuut voor. Het is van groot belang dat onze leeden zich goed in de vel zitten. Hier steken we dus ook heel veel moeite in, iedereen mag kwijt waar die mee zit en zal worden gesteund door het dispuut.

Al zijn wij een heel divers dispuut, toch zijn er dingen die ons verbinden. Zo houden alle machranen wel van een goudgele rakker, een leuke conversatie en natuurlijk niet te vergeten een leuke barbecue.

Lijkt uit dit verhaal het dispuut iets voor jou? Kom dan vooral langs tijdens onze VAPs! Wij zijn makkelijk te herkennen aan onze dispuutskleding: De Koningsblauwe en Zilverwitte das, het blauwe jasje en de Zwarte Briek!

Hopelijk spreek ik je op een van onze VAPs!

Met vriendelijke, doch zéér Machraanse groet,

Llaran Daniel Remmelzwaal
e.t. vice-Praeses XVIIIe bestuur L.H.D. Lug-dunum Machra
e.t. vice-Praeses IXe interim bestuur L.H.D. Lug-dunum Machra
e.t. Praeses XIXe bestuur L.H.D. Lug-dunum Machra
h.t. Praeses Xe interim bestuur L.H.D. Lug-dunum Machra

Verhaal van de Reünisten


Ola Señores,

Leuk dat jullie een kijkje nemen op de website van het L.H.D. Lug-dunum Machra. Het lijkt en is alweer een eeuwigheid geleden dat wij zelf aan het begin stonden van onze studententijd en wij benijden jullie je positie wel een beetje. Je staat aan het begin van een tijd vol blackjack en hookers. Of in quintustaal; halflauwe bafjes en net iets te dikke chicks. Maar genoeg over je moeder, hier hoort natuurlijk een stukje te staan over de reünistenvereniging van Machra. Of eigenlijk, de ruïnistenvereniging van Machra. In principe wordt iedereen die lid is geweest van het dispuut ook lid van de ruïnistenvereniging dus dat loopt in één moeite door. Vandaar dat het wel nuttig is jullie daar ook wat over te laten lezen. Na je studententijd heb je niet echt meer tijd om iedere donderdag je kop eraf te schroeven dus heb je behoefte aan een iets minder regelmatige basis waarop je je “vrienden” ziet. Ook verschuift dat iets meer van bier drinken naar andere activiteiten. Zo gaat er een groepje ruï’s iedere week tennissen, organiseren we jaarlijks een autorally, en worden er nog jubel- en lustrumreizen georganiseerd. Het fijnste van het ruinistenschap is dat je daarmee ook het recht verwerft om toe te treden tot de ruinisten-WhatsAppgroep. Dat is de ideale ruimte voor te praten over bier drinken in een vakantiepark, het sturen van cue-foto’s uit onderhoudsarme voortuinen en op te scheppen over je gasverbruik. Ook voor je carrière is het lidmaatschap niet mis, mits je makelaar in Voorschoten wil worden.
Het ruïnistenschap is verder een enorme meerwaarde omdat je net als Tjarda wordt: nooit verwacht, maar altijd welkom.

Met vriendelijk doch zeer Machraanse groet,

Wessel Beuk & Koen van Dam